Kognitive forutsetninger (IQ testing)

Vi gjør kartlegging av kognitive funksjoner med vurdering av intellektuelle evner hos barn og ungdom i alderen fra 2 år til 16 år og 11 måneder.


Sosio – emosjonelle og atferdsvansker

En vanlig betegnelse på vansker knyttet til oppførsel er atferdsvansker. Atferdsvansker beskrives som sosiale og/eller emosjonelle vansker. Barn med slike vansker har ofte dårlig regulert impulskontroll, og vanskene kommer til uttrykk gjennom utagerende atferd. Barna kan ha store problemer med å vente på tur og dele leker og oppmerksomhet.

Andre barn kan reagere på sosiale situasjoner ved å prøve å unngå situasjonen. Barna kan virke engstelige og usikre og vise unnvikende og tilbaketrukket atferd. Alle disse måtene å reagere på viser seg i samspill med andre og forteller oss noe om hvordan barnet har det.


Lese- og skrivevansker

Det er ulike årsaker til at barn kan streve med lesing og skriving. Mangelfull opplæring, svake generelle evner, språkvansker eller konsentrasjon- og oppmerksomhetsvansker er eksempler på forhold som kan påvirke lese- og skriveutviklingen på en uheldig måte.

Gjennom en utredning forsøker vi å fastslå hvor langt en elev er kommet i lese- og skriveutviklingen, avdekke årsakene til at eleven strever og finne ut hvilke tiltak som kan sikre en best mulig utvikling. Under en dysleksiutredning gjør vi en grundig kartlegging av elevens ferdigheter i lesing og skriving. Vi undersøker også andre ferdigheter som vi vet er relatert til lesing, og henter inn relevant bakgrunnsinformasjon om eleven. Hva vi gjør i utredningen vil variere, blant annet avhengig av elevens alder og ferdighetsnivå.

Oppmerksomhet og konsentrasjon

Evnen til å opprettholde oppmerksomhet, konsentrasjon og kroppslig ro er noe man utvikler gradvis gjennom barndommen og oppveksten. Det finnes også stor variasjon mennesker imellom med tanke på disse evnene. Det kan være mange årsaker til oppmerksomhetsvansker og uro hos barn og unge. Noen barn og ungdom har større konsentrasjonsvansker og mer kroppslig uro enn andre. Ved lette oppmerksomhets- / konsentrasjonsvansker og kroppslig uro, kan tilrettelegging i barnehagen eller på skolen være tilstrekkelig.


Forsinket utvikling

Utviklingsforsinkelse er et begrep som brukes når et barn ikke utvikler seg som forventet ut ifra alder. Barnet kan for eksempel være sen til å snakke, gå eller ha vansker med å lære å kle seg og spise selv.

Vi bruker testene kan for eksempel undersøke: barnets intellektuelle kapasitet/ferdigheter, som evnen til å lære, resonnere, huske beskjeder og løse problemer.

  

Språk og kommunikasjon Flerspråklighet

Språket er viktig i lek og sosialt samspill med andre barn. Det å ha utviklet et rikt språk er svært viktig for mennesker generelt og derfor ser vi viktigheten av å gi barn god stimulering så tidlig som mulig. 

Vi bruker forskjellige språkkartleggingsverktøy ut fra individuelle forskjell mellom tospråklige og enspråklige barn.


Gjennomgripende utviklingsforstyrrelser 

Begrepet gjennomgripende utviklingsforstyrrelser er synonymt med autismespekterforstyrrelser og beskriver ulike tilstander med utviklingsforstyrrelse i nervesystemet, kjennetegnet av vedvarende vansker med å starte eller opprettholde gjensidig sosialt samspill og kommunikasjon, kombinert med begrensete interesseområder.


Matematikkvansker

Matematikkvansker kan ha ulike årsaker og uttrykk og forekommer i et spekter fra lette utfordringer til store og komplekse vansker. Fellestrekket er at elevene presterer lavt i matematikkfaget. Matematikkvansker bør derfor forstås som et paraplybegrep som rommer mange ulike utfordringer og diagnoser.

Spesifikke matematikkvansker karakteriseres som betydelige og vedvarende vansker med matematiske ferdigheter som tallforståelse, automatiserte regneferdigheter, nøyaktige beregninger og matematisk resonnering. Matematikk- og regneferdighetene er betydelig svakere enn forventet ut ifra personens alder og utviklingsnivå, og fører til betydelige utfordringer med akademisk opplæring og/eller yrkesutøvelse. Matematikkvanskene skal ikke kunne forklares som en følge av generelle lærevansker, sansetap (syn eller hørsel), nevrologiske forstyrrelser, mangelfull opplæring, manglende språkferdigheter på opplæringsspråket eller psykososiale belastninger.


Sensorisk profil

Mange barn sliter med å ta inn og tolke sanseinntrykk på en adekvat måte. Det påvirker hvordan de møter omgivelsene  og  mestrer ulike aktiviteter i for eksempel barnehage og skole.

Flere studier  har funnet ut at minst 20% av barna i skolen har sensoriske modulasjonsvansker.  Å finne den rette sensoriske balansen kan forbedre konsentrasjon, læring og trivsel.